Jak poznat svůj typ pleti a jak se o něj postarat: Průvodce pro suchou, mastnou, smíšenou, normální, citlivou a aknózní pleť!

Při péči o pleť je jedním z nejdůležitějších faktorů správná volba kosmetických produktů a léčebných postupů. Nicméně, co může být pro jednu osobu správné, nemusí nutně fungovat pro jinou. Důvodem mohou být rozdíly v typech pleti. Existují následující typy pleti: suchá, mastná, smíšená, normální, citlivá a aknózní. V tomto článku se podíváme na každý z těchto typů podrobněji a poradíme, jaké jsou nejlepší způsoby, jak se o ně postarat.

  1. Suchá pleť 

Suchá pleť může být náročná na péči, ale existuje několik kroků, které mohou pomoci udržet ji hydratovanou a zdravou: 

  • Používejte jemný čistič: Vyvarujte se tvrdých mýdel nebo čističů, které mohou odstranit příliš mnoho přirozených olejů z pokožky. Místo toho používejte jemný čistič určený pro suchou pleť.
  • Hydratace: Používejte hydratační krémy a séra, které jsou bohaté na přírodní oleje a složky, které pomáhají udržovat vlhkost v pokožce. Nanášejte je ráno a večer po čištění obličeje.
  • Vyhýbejte se horké vodě: Při mytí obličeje používejte pouze teplou vodu, nikdy horkou, která může vysušovat pleť.
  • Nepoužívejte drsné exfoliátory: Při exfoliaci používejte jemné exfoliační produkty, které nebudou dráždit a nerozrušovat ochrannou bariéru pokožky.
  • Používejte ochranný krém na slunce: I když se zdá, že slunce hydratuje pokožku, může ji naopak vysušovat a poškozovat. Používejte tedy vždy ochranný krém na slunce s vysokým SPF.
  • Dodržujte dostatečný pitný režim: Zdravá hydratace začíná uvnitř. Pijte hodně vody a vyhněte se přílišné konzumaci kofeinu a alkoholu, které mohou dehydratovat tělo.

Sledováním těchto kroků můžete pomoci udržet svou suchou pleť zdravou a hydratovanou. Pokud se však problém suché pokožky nelepší nebo se zhorší, měli byste se poradit s dermatologem.

  1. Mastná pleť

Mastná pleť má tendenci být lesklá s velkými póry a náchylná k akné. Tento typ pleti produkuje více mazu než ostatní typy a vyžaduje speciální péči, aby zůstala zdravá a čistá.

Mastná pleť může být náročná na péči, ale existuje několik kroků, které mohou pomoci udržet ji vyváženou a zdravou:

  • Používejte jemný čistič: Je důležité používat jemné čistící prostředky, které nebudou dráždit pokožku. Vyvarujte se tvrdých mýdel nebo čističů, které mohou příliš odstranit přírodní oleje z pokožky a vést k nadprodukci mazu.
  • Používejte produkty s nízkým obsahem oleje: Vyhýbejte se těžkým krémům a hydratačním produktům s vysokým obsahem oleje. Namísto toho používejte lehčí hydratační produkty, které jsou navrženy pro mastnou pleť.
  • Exfoliace: Pravidelná exfoliace může pomoci odstranit přebytečný olej a zabraňuje ucpání pórů. Používejte jemné exfoliační prostředky a nevysušujte pleť.
  • Používejte toner: Použití toneru může pomoci vyrovnat pH hodnotu pokožky a omezit produkci mazu. Vyberte si toner, který je speciálně navržen pro mastnou pleť.
  • Používejte ochranný krém na slunce: I když má mastná pleť tendenci být více odolná vůči slunci, stále potřebuje ochranu. Používejte ochranný krém na slunce s vysokým SPF.
  • Dodržujte zdravý životní styl: Zdravá strava a dostatek spánku mohou také pomoci udržet pleť zdravou a vyváženou. Omezte příjem tuků, cukrů a soli a pijte hodně vody.

Sledováním těchto kroků můžete pomoci udržet svou mastnou pleť zdravou a vyváženou. Pokud se však problém mastné pokožky nelepší nebo se zhorší, měli byste se poradit s dermatologem.

  1. Smíšená pleť

Smíšená pleť je typ pleti, který vyžaduje specifickou péči. Spočívá v nalezení rovnováhy mezi hydratací a ošetřením mastných oblastí. Níže najdete několik tipů, jak se o smíšenou pleť správně postarat.

  • Používejte jemné čisticí prostředky. Vyvarujte se vysušujících mýdel a tonik, protože mohou zhoršit suché oblasti pleti. Místo toho používejte jemné čisticí prostředky, které odstraní nečistoty, ale nebudou vysoušet pokožku. Doporučujeme používat čisticí prostředky s přírodními složkami, jako je například aloe vera nebo levandule.
  • Používejte hydratační krémy. Používejte hydratační krémy, které nezhoršují mastné oblasti a současně nevysušují suché oblasti. Ideální jsou krémy s lehkou texturou, které rychle proniknou do pokožky, jako jsou například gelové krémy. Zkuste použít krémy s přírodními složkami, jako je například jojobový olej nebo extrakt z růže.
  • Používejte ochranný krém na slunce. Bez ohledu na typ pleti je ochrana proti slunečnímu záření velmi důležitá. Používejte ochranný krém s vysokým faktorem SPF, který bude chránit pleť před škodlivými slunečními paprsky.
  • Používejte speciální produkty pro mastné oblasti. Když používáte produkty na ošetření mastných oblastí, jako jsou například tonika nebo čisticí prostředky, vyberte si ty, které jsou speciálně vyvinuty pro tento typ pleti. Tyto produkty pomohou redukovat nadměrnou produkci mazu a minimalizovat vznik akné.
  • Vyvarujte se těžkých make-upů. Používání těžkých make-upů může zhoršit vzhled mastných oblastí a zvýraznit suché oblasti. Doporučujeme používat lehké make-upy, jako jsou například BB krémy, které hydratují pokožku a zároveň ji kryjí.
  • Jezte zdravě. Strava hraje důležitou roli v péči o pleť. Vyvarujte se nezdravých potravin.
  1. Normální pleť

Normální pleť je snadná na péči a vyžaduje minimální úsilí, aby zůstala zdravá a hezká. Následující kroky vám pomohou udržet normální pleť v kondici:

  • Čistěte pleť dvakrát denně: Jemný čistič pomůže odstranit nečistoty a zbytky make-upu z vaší pokožky. Vyhněte se drsným čističům, které mohou vysušit vaši pleť.
  • Používejte toner: Tonery pomáhají omezit záněty a pomáhají udržet vaši pokožku v rovnováze. Použijte toner po čištění, aby se pleť připravila na aplikaci hydratačního krému.
  • Používejte hydratační krém: Hydratační krém pomáhá udržet pleť hydratovanou a chrání ji před vnějšími vlivy. Vyberte si lehký hydratační krém, který se rychle vstřebává a nezanechává mastný pocit.
  • Používejte krém s ochranou SPF: Nezapomínejte na ochranu vaší pokožky proti slunečnímu záření. Použijte krém s ochranou SPF a aplikujte ho pravidelně před vystavením slunci.
  • Dodržujte zdravý životní styl: Zdravý životní styl je důležitý pro zdravou pokožku. Jezte vyváženou stravu, pijte hodně vody a mějte dostatek spánku.
  • Používejte masky: Použití masky na obličej jednou týdně může pomoci udržet pleť v kondici. Vyberte si masku, která odpovídá vaší pokožce a používejte ji pravidelně.
  1. Citlivá pleť

Citlivá pleť je typ pleti, který reaguje na různé dráždivé faktory, jako jsou například kosmetické produkty, změny teploty, stres nebo určité potraviny. Příznaky citlivé pleti zahrnují červenání, svědění, pálení, suchost a může se objevit i vyrážka nebo akné.

Abychom se postarali o citlivou pleť, musíme dodržovat následující kroky:

  • Vyhnout se dráždivým faktorům: Zkuste se vyhnout kosmetickým produktům s příliš mnoha chemikáliemi, jako jsou parfémy, barviva nebo konzervační látky. Používejte jemné, hypoalergenní produkty speciálně navržené pro citlivou pleť.
  • Používat jemné čisticí prostředky: Používejte jemné, neagresivní čisticí prostředky, které nevysušují vaši pleť a neobsahují agresivní chemikálie.
  • Používat hydratační krém: Používejte hydratační krém speciálně navržený pro citlivou pleť, který je hypoalergenní a neobsahuje parfémy ani barviva.
  • Vyhnout se slunečnímu záření: Citlivá pleť je citlivější na sluneční záření, takže se vyhněte přímému slunečnímu světlu a používejte krém s ochranou SPF.
  • Omezit stres: Stres může vést k citlivosti pleti, takže se snažte minimalizovat stres ve vašem životě. Můžete se uvolnit třeba cvičením jógy nebo meditací.
  • Omezit konzumaci alkoholu a kouření: Alkohol a kouření mohou podráždit citlivou pleť, takže se snažte omezit jejich konzumaci.
  • Konzultovat dermatologa: Pokud se potýkáte s vážnějšími problémy s citlivou pletí, může vám pomoci dermatolog. Poradí vám s vhodnou léčbou, která vám pomůže vyřešit vaše problémy s citlivou pletí.
  1. Aknózní pleť

Akné je běžné onemocnění pleti, které postihuje mnoho lidí v pubertě i později v dospělosti. Akné se vyskytuje, když jsou póry v pokožce ucpané mrtvými buňkami a nadměrným množstvím kožního mazu, což vede k tvorbě pupínků, černých teček a cyst. Pokud máte více než několik pupínků na obličeji, zádech nebo hrudníku, pravděpodobně máte aknózní pleť.

Pro péči o aknózní pleť je důležité dodržovat následující kroky:

  • Pravidelné čištění pleti: Pravidelné čištění pleti pomáhá odstraňovat nadbytečný kožní maz a nečistoty, které způsobují ucpané póry. Doporučuje se mýt obličej jemným čisticím prostředkem dvakrát denně.
  • Používat exfoliační prostředky: Exfoliace pomáhá odstraňovat odumřelé kožní buňky a čistit ucpané póry. Používejte jemné exfoliační prostředky s kyselinou salicylovou nebo benzoylperoxidem, které pomáhají regulovat produkci mazu.
  • Používat vhodné produkty: Používejte produkty speciálně navržené pro aknózní pleť, které jsou nekomedogenní (tj. neucpávají póry) a nemají vysoký obsah olejů nebo parfémů.
  • Vyhnout se stresu: Stres může zhoršit akné, takže se snažte vyhnout stresovým situacím a věnovat se relaxaci.
  • Dodržovat zdravý životní styl: Zdravý životní styl může pomoci snížit zánět a zlepšit stav pleti. Zahrnuje pravidelný pohyb, dostatek spánku, zdravé stravování a dostatek vody.
  • Konzultace s dermatologem: Pokud máte vážné problémy s akné, poraďte se s dermatologem. Může vám předepsat léky nebo doporučit vhodné postupy péče o pleť, které vám pomohou zlepšit stav vaší pleti.

Péče o aknózní pleť může být náročná a vyžaduje trpělivost.

 

Výše uvedené kroky pomohou udržet vaši pleť zdravou a hezkou. Je důležité pamatovat na to, že každý má jiný typ pleti a co funguje pro jednoho, nemusí fungovat pro druhého. Je proto důležité najít řešení, které vyhovuje vám.

Přejeme vám, abyste si starost o svou pleť užívala a pokud vás trápí nějaký neduh, tak vám přejeme, aby se pleť dostala co nejdříve do typu Normální.

S láskou a úctou,

Zuzana Kučerová.