Co by nemělo být v kosmetice?

Kosmetika je neodmyslitelnou součástí každodenního života. Používáme ji k péči o naši pleť, vlasy a tělo, ale i k vylepšení našeho vzhledu. S množstvím produktů, které jsou k dispozici na trhu, se však mohou objevit i nebezpečné látky, které by v kosmetice neměly být.

Při výběru kosmetiky je třeba být opatrní a pečlivě si prohlédnout složení produktu. Zde je několik příkladů látek, které by v kosmetice neměly být:

  1. Parabeny: Jsou to konzervační látky, které se používají k prodloužení trvanlivosti kosmetiky. Avšak studie ukázaly, že se mohou hromadit v těle a přispívat k některým zdravotním problémům.

  2. Ftaláty: Jsou to chemické látky, které se často používají k zajištění elasticity a pružnosti plastových hmot. Avšak v kosmetice se používají jako fixátory vůně. Tyto látky mohou poškodit hormonální systém, způsobit problémy s plodností a dokonce i rakovinu.

  3. Sulfáty: Jsou to látky, které se používají jako čisticí činidla v kosmetických přípravcích. Avšak mohou vysušovat pokožku a vést k podráždění.

  4. Formaldehyd: Tato látka se používá jako konzervační prostředek v kosmetických přípravcích. Avšak může být velmi dráždivá pro pokožku a vyvolávat alergické reakce.

  5. Minerální olej: Tento olej se často používá jako základ v kosmetických přípravcích. Avšak může ucpávat póry, což vede k akné a podráždění pokožky.

Používání kosmetiky bez těchto látek může být pro naše zdraví prospěšné. Existuje mnoho značek přírodní kosmetiky, které používají pouze přírodní složky. Tyto produkty jsou šetrné k pokožce a zároveň efektivní.