Co je to BIO kosmetika

BIO kosmetika se stává stále populárnější alternativou k běžným kosmetickým výrobkům. Zatímco tradiční kosmetika obsahuje syntetické chemikálie a další umělé složky, BIO kosmetika je vyráběna pouze z přírodních a organických složek, které neškodí našemu tělu ani životnímu prostředí. 

BIO kosmetika musí splňovat přísné požadavky na složení. Podle evropské legislativy musí být minimálně 95% složek přírodního původu a z toho minimálně 10% musí pocházet z biologického zemědělství. Složky musí být získávány bez škodlivých chemikálií a zpracovávány co nejšetrněji, aby se zachovaly všechny přírodní vlastnosti a účinky. Takové složení zaručuje, že BIO kosmetika je mnohem šetrnější k našemu tělu a životnímu prostředí.

Jednou z největších výhod BIO kosmetiky je, že obsahuje velké množství výživných látek, vitamínů a minerálů. Tyto složky se získávají z přírodních zdrojů, jako jsou rostliny, ovoce a byliny, a jsou zpracovány co nejšetrněji, aby si zachovaly všechny své účinky. Tyto přírodní složky jsou mnohem šetrnější k naší pokožce a nezpůsobují alergie a podráždění, na rozdíl od syntetických složek, které mohou mít negativní vliv na naše zdraví.

Další výhodou BIO kosmetiky je, že nepoužívá škodlivé chemikálie, které jsou běžně přítomné v tradiční kosmetice. Tyto chemikálie mohou být velmi nebezpečné a mohou mít negativní vliv na naše zdraví a životní prostředí.

V dnešní době se čím dál tím více lidí rozhoduje pro používání BIO kosmetiky, a to především z důvodů, že taková kosmetika neobsahuje žádné škodlivé látky a chemikálie. Ovšem není snadné najít v obchodě skutečnou BIO kosmetiku, neboť často se na trhu nachází i tzv. "greenwashingové" produkty, tedy kosmetika s označením "BIO" nebo "eko", která však žádné certifikáty nemá a může obsahovat stejné nebo podobné škodlivé látky jako konvenční kosmetika.

Proto je důležité si při výběru BIO kosmetiky všímat certifikátů, které určují, že daná kosmetika splňuje přísné normy pro používání zdraví nezávadných a šetrných látek. Mezi nejznámější certifikáty patří ECOCERT, COSMOS, Soil Association a další. Tyto certifikáty zaručují, že daná kosmetika neobsahuje syntetické barviva, parabeny, silikony, sulfáty, syntetické vůně a další látky, které jsou považovány za zdraví škodlivé.